Poradnik zdrowia

Jak leczyć ból kolan w sposób naturalny?

Rafał Kucharski
Kwiecień 16 2017

Odpowiednia dieta

Zastanawiasz się, jak w naturalny sposób złagodzić ból kolan? Spróbuj zmienić dietę. Niektóre produkty spożywcze wykazują działanie przeciwzapalne, ponadto wykazują właściwości przeciwbólowe.

Poniżej prezentujemy kilka rad dotyczących diety, dzięki którym można zmniejszyć dolegliwości związane z bólem kolan.

Ryby

Ryby zawierają spore ilości kwasów omega-3, które łagodzą stany zapalne, działają przeciwzapalnie, a także zmniejszają ból oraz sztywność stawów.

Najlepszym źródłem kwasów omega-3 jest łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, dorsz i makrela, warto także wprowadzić do codziennej diety olej rybi.

Sok pomarańczowy

Doskonałym źródłem witaminy C jest sok pomarańczowy, który zawiera także cenne składniki odżywcze. Badania kliniczne dowodzą, że wyższe stężenie witaminy C w organizmie zapobiega zwyrodnieniom kości i stawów kolanowych.

Szklanka soku pomarańczowego dostarcza 25% witaminy C więcej niż jedna pomarańcza. Źródłem witaminy C są także grejpfruty, truskawki i papryka.

Szpinak i cebula

Australijscy naukowcy dowiedli, że spożywanie znacznych ilości luteiny oraz zeaksantyny, które można znaleźć m.in. w szpinaku, niwelują dolegliwości bólowe w obrębie kolan, wynikające z choroby zwyrodnieniowej. Ponadto luteina i zeaksantyna korzystnie wpływają na zdrowie oczu, poprawiając jakość widzenia.

Do sałatki ze szpinakiem warto dodać odrobinę cebuli, która także korzystnie wpływa na zmniejszenie bólu kolan – wpływ na to ma głównie zawartość kwercetyny oraz flawonoidów.

Kwercetyna znajduje się również w jabłkach, winogronach i herbacie.

Zmiana diety

Żywność indyjska

Korzystny wpływ na zdrowie kolan wykazuje również kurkuma, którą można dodać do wielu potraw, podobne działanie mają także inne przyprawy pochodzenia indyjskiego, w których składzie znajduje się kurkumina – składnik wykazujący właściwości przeciwzapalne.

Kurkumina hamuje wydzielanie enzymu, który powoduje stany zapalne i obrzęki, niwelując w ten sposób nieprzyjemne dolegliwości.

Imbir

Imbir lekarski znany jest jako środek stosowany w leczeniu problemów żołądkowych. Najnowsze badania dowodzą jednak, że zmniejsza on także stany zapalne w stawach kolanowych, przyczyniając się w ten sposób do uśmierzenia dolegliwości bólowych podczas stania i chodzenia.

Dodatkowo przyprawa ta poprawia smak potraw.

Unikaj oczyszczonych węglowodanów

Zaostrzenie stanu zapalnego mogą spowodować także oczyszczone węglowodany, dlatego też należy wyeliminować z codziennej diety białe pieczywo i makaron – jest to skuteczny sposób, by poprawić sprawność stawów, a przy tym zrzucić zbędne kilogramy.

Udostępnij