Budowa i działanie kolagenu

KOLAGEN – CZYLI KURA SPOSOBEM NA BOLESNE STAWY

Karolina Rembel
Kwiecień 14 2017

Jajko na stawy

Fakt, że nasza skóra będzie gładka związany jest z tym, że około 70% jej składu to kolagen, do którego dochodzi jeszcze 3% elastyny. Małpy nie odróżniają osobników starych oraz młodych po wyglądzie lica. Decyduje o tym jak pomarszczona będzie skóra a więc wynikać to będzie niedobór białek.

Kolagen w naszym organizmie to jednak nie tylko skóra. To także układ kostny, układ krwionośny, przewód pokarmowy i w końcu włosy i paznokcie. Należy przyznać ogólnie jest go sporo bo będzie to przynajmniej około 30% wagi naszego ciała. Jak więc można regenerować jego braki?

Czym jest kolagen?

Colla – klej i genno – rodzić. Od tego pojawia się słowo kolagen. To słowo oddaje idealnie funkcję kolagenu, który będzie odpowiadał za spajanie elementów komórkowych i dzięki temu powstawać będą pojedyncze komórki tkanek i narządów. Kolagen przez całe życie podlega wymianie. Najtrwalszy będzie w kościach, gdzie wymiana następuje praktycznie co rok. Najmniej trwały będzie w wątrobie, gdzie jest wymieniany co około miesiąc. Kolagen to proste białko, które zbudowane jest wyłącznie z aminokwasów, należący do białek włóknistych, a więc ściśle rzecz biorąc fibrylarnych skleroprotein.

Kolagen w jajku

Zbudowany będzie z długich spiralnych łańcuchów peptydowych, gdzie mamy około 19 aminokwasów. Jeśli połączy się w sumie 100 aminokwasów tworzyć się będzie łańcuch polipeptydowy. Tak tworzy się białko również nasz kolagen. Jeśli nasz organizm ma używać mało siły do jego tworzenia powinniśmy wybierać takie pokarmy, które mogą nam kolagen do organizmu dostarczać i bez wątpienia będą dla nas istotnym wsparciem, o którym nie można będzie zapominać.

Jajo – najlepsze źródło kolagenu

Warto jeść całe jajka, ponieważ w ten sposób można zbudować sobie kości, które będą trzy razy mocniejsze niż zakłada norma. Jeśli chcemy być zdrowszymi niż inni w naszym wieku jajka mogą stać się dla nas istotnym wsparciem i warto będzie na nie stawiać.

Jeśli ktoś ma problem ze sztywnymi bolesnymi stawami kura przychodzi nam z pomocą, ponieważ produkowane przez nie jaja to właśnie cenny dla organizmu kolagen. W każdej skorupce jajka znajduje się błona, która przykleja się przy obieraniu jajka i ona składa się właśnie z białka, w którym 25% całego składu to kolagen dodatkowo kwas hialuronowy, glukozamina, siarczan chondroitny, które są wsparciem dla naszych stawów.

Udostępnij